Vajinal akıntılar, kadınların jinekoloğa gitme sebeplerinin en başında gelir. Hayatın hemen hemen her döneminde karşımıza çıkabilmekle birlikte en sık üreme çağındaki cinsel olarak aktif kadınlarda görülür. Üreme döneminde kadınlarda bir miktar akıntı olması tamamen normaldir, şeffaf, kaygan ve kokusuz olan bu akıntıya fizyolojik vajinal akıntı denmektedir.
Önemli olan normal fizyolojik akıntıyla, bazı rahatsızların sebeb olduğu anormal akıntıyı ayırabilmektir. Fizyolojik (normal) vajinal akıntı, adet periyodu içinde yumurtlama gününe yaklaştıkça fazlalaşmaktadır, hatta bazen çamaşırı kirletecek derecede fazla olabilir.
Ovulasyon döneminde görülen bu akıntı, yumurtlama zamanında yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu şekildeki vajinal bir akıntı “ovulasyon” un belirtisidir ve endişelenmeye gerek yoktur. Fizyolojik olmayan vajinal akıntılar ise farklı renklerde, kötü kokulu, koyu kıvamlı ve daha bol miktardadır. Bazen süt kesiği kıvamında olabildiği gibi bazen de köpüklü ve bol sarı-yeşil renktedir. Kendinizde olan vajinal akıntılarızda bu tarz farklılar gözlemlediğinizde doktorunuza başvurunuz.
Anormal bir akıntının oldukça nadir de olsa en fazla korkulması gereken sebebi rahim ve rahim ağzı kanserleridir. Ancak düzenli olarak jinekoloğuna giden ve tarama amaçlı smear testi (pap-test) yaptıran kadınlarda böyle bir riskten söz edilemez.
Anormal akıntıların diğer ve en sık görülen sebepleri mikrobiktir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. kısaca normal olmayan akıntıların birçoğu enfeksiyondan kaynaklanır, bunlar oluşmadan önce alınabilecek bazı önlemler vardır;
- Havuz, sauna, küvet gibi ortak kullanım alanlarının hijyenik olduğundan emin olunmalıdır. Bu ortamlarda mikrop kapma olasılığı yüksektir.
- Deniz, havuz, sauna ve egzersizlerden sonra, ıslak mayolar ve terli giysiler hemen değiştirilmelidir.
- Eğer çok eşli bir cinsel yaşam sürülüyorsa, mutlaka prezervatif ile korunmalıdır.
- Kullanılan iç çamaşırlar olabildiğince pamuklu vb. yani doğal maddelerden olmalıdır.
- Vajinal tampon ve pedler 4-6 saatte bir değiştirilmelidir (en fazla 6 saat). Vajinal tamponlar uygun kullanıldıklarında vajinanın doğal yapısını bozmazlar, ancak uzun süre vajina içinde kaldığında ciddi enfeksiyonlara bile sebep olabilirler.
- Hoş koku amacıyla vajen ağzında deodorant parfüm veya sabunlar (uygun pH ‘lı ve doktor önerisiyle alınanlar haricinde) kullanılmamalıdır.
- Sıkı iç çamaşırları ve dar giysiler olabildiğince az kullanılmalıdır.