Kadınların genel olarak kendi adet döngülerini takip etmeleri ve bu günlere göre hayatlarını planlamaları normaldir. Fakat bir takım ilaçların alınması, mevsim geçişleri ve bazı hastalıklara bağlı adet kanamasının düzensiz olması görülmektedir.

Poliplerin oldukça yaygın olduğunu söylemek mümkündür. Zira her 10 kadından 1’de hayatlarının bir bölümünde polip oluşumu gözlemlenmektedir. Rahim içi poliplerin oluşumuna doğrudan etki eden etken bilinmemektedir.

Polipler Hangi Yaş Gurubunda Görülür?

Polipler daha sık endometrium da yani rahim iç zar bölgesinde görülmektedir. Bazı durumlarda ise rahim ağzında belirginleşmektedir. Rahim ağzı bölgesinde görülen poliplerin genellikle iyi huylu ve küçük boyutlara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Menopoz öncesinde ve sonrasında rahim içinde büyüyen ve kalınlaşan et parçası şeklinde görülen poliplerin boyutları 1 ila 10 santimetre arasında değişebilir. Polipler çok düşük ihtimal ile kansere dönüşme riski taşır. Ciddi sağlık sorununu beraberinde getirmedikleri için dikkate alınmayan poliplerin adet döngüsünü bozması üzerinde durulması gereken bir konudur. Zira bozulan adet döngüsü zincirleme tepkimelere sebep olacaktır.

“Meme kanseri tedavisi gören kadınların büyük çoğunluğunda, rahim iç zarında polip tespit edilmiştir. Poliplerin oluşumu genetik tepkimelere bağlı oluşmaktadır”

Poliplerin Kısırlıkla Bağlantısı

Sessiz bir şikayet olan poliplerin en belirgin yönü, oluşturduğu adet düzensizliğidir. Fakat poliplerin oluştuğu dönemlerde, adet döneminin normalden çok daha uzun sürmesi ve çok daha yoğun bir kan akışının gerçekleştiği bilinmektedir. Polipler adet dönemleri arasında kanama oluşturabilir. Yine adet döngüleri arasında yoğun vajina akıntıları ve lekelenmeler görülebilmektedir. Bu akıntılar genellikle kahverengi ve koyu renklerde olmaktadır.

“Polipler cinsel ilişki sonrasında ağrı ve kanamaya yol açabilir. Ayrıca gebe kalmayı ve düşük yapmayı tetikledikleri görülmüştür”

Polipler Nasıl Tespit Edilir?

Bireyin öncelikli olarak vücudunu ve döngülerini takip etmesi oldukça önemlidir. Zira ilk olarak adet döngüleri ile kendini belli eden poliplerin düzenli jinekolojik muayeneler ile de tespit edilmesi mümkündür. Söz konusu şikayetleri hissedenlerin en kısa sürede uzman bir hekim ile görüşmesi doğru olacaktır. Fakat poliplerin bir çok hasta gurubunda hiç bir şekilde şikayete yol açmadığı da görülmüştür. Teşhisin yapılması için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Rahim ağzında yer alan poliplerin tespit edilmesi için jinekolojik muayene yeterli olacaktır. Fakat rahim içinde yer alan poliplerin tespit edilmesi noktasında üç boyutlu ultrason ve rahim filmi gerekli olurken ayrıca filmin çekilebilmesi için steril su rahim içine gönderilmektedir.

Polip Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Poliplerin tedavi edilmediği durumlarda yoğun ve düzensiz kanama ile yaşamınızın tam bir kabusa dönmesi kaçınılmaz olacaktır. Zira deniz ve havuz sezonunda ne zaman başlayacağı belli olmayan kanamalar son derece zorlayıcı olabilir. Sürekli ve düzensiz yaşanan kanamalar beraberinde kan kaybı ve kansızlığı da getirmektedir. Bireyin cinsel hayatı yanı sıra çiftlerin de cinsel hayatı önemli derece de etkilenecektir. Kansızlığın sürekliliği durumunda ise kaçınılmaz olarak halsizlik durumu ortaya çıkmaktadır. Kanserleşme riski azda olsa bulunan poliplerin menopoz sonrası dönemlerde olduğunda kanser riskine çok daha yatkın oldukları görülmüştür. Düzensiz olan rahim içi kanama, embriyonun rahime tutulmasını engelleyecektir. Bu sayede ya düşük ya da hamile kalamama sorunu tekrar eden rahatsızlıklara dönüşecektir. Gebe kalamayan kadınlarda poliplerin çıkarılmasından sonra gebelik oranlarının çok kısa sürede arttığı görülmüştür.

Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Histeroskopi, rahim içi ve rahim ağzında oluşan poliplerin tedavisi için öne çıkmış en önemli yöntemlerden biridir. İşlemin yapılması için lokal anestezi ya da genel anestezi uygulaması gerekebilir. Ortalama 20-30 dakika arasında süren operasyon ile karın bölgesinde bir kesi yapılmadan operasyona başlanır. Kamera desteği ile rahime ulaşan cerrah yine vajinal yoldan polipin kök bağlantısı ile birlikte çıkarılmasını sağlar.

“Polipler çıkarıldıktan sonra mutlaka patolojik kontrole gönderilir. Bu sayede kanser riski oluşturup oluşturmadıkları incelenmektedir”

Patolojik sonuçların yüksek oranda kötü huylu olmadıkları görülmektedir. Çok nadir görülen bir şikayet de olsa poliplerin tekrar ettikleri görülmüştür. Polip çıkarma ameliyatından sonra yine benzer şikayetlerinin devam ediyorsa, yeniden uzman bir hekimle görüşmenizde fayda olacaktır. Poliplerin tespitinde yıllık tekrar eden muayenelerin önemini kavramak oldukça faydalıdır. Erken tanı ve tedavinin uygulandığı durumlarda polip tedavileri hiç bir sorun oluşturmadan tedavi edilebilir. Polip tedavisi yapıldıktan sonra kanama, ağrı, kısırlık, adet düzensizliği ve cinsel ilişki sonrası oluşan ağrı ve kanama şikayetleri kaybolacaktır.

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza veya başka bir sağlık uzmanına danışınız.

 

İçerik Güncelleme Tarihi: 03.01.2022