İdrar Kaçırma Kâbusunuz Olmasın!

İdrar kaçırma kadınlarda görülebilen ve ciddi anlamda yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. İdrar kaçırmanın birkaç alt grubu bulunmaktadır ancak bu yazımızda “stres tip ürinerinkontinans”tan bahsedeceğiz.

Stres tip ürinerinkontinans nedir?

Kadın ürogenital yollarında, işeme fizyolojisinin sağlıklı işlemesini sağlayan ve karın içi organları doğru anatomik katmanlarda tutan, çok güçlü bağ dokular vardır. Bu önemli göreve sahip bağ dokular; yaş, menopoz, gebelik, doğum sayısı, iri doğum, zor ve uzamış doğum, makat doğum, müdahaleli doğum, obezite gibi risk faktörleriyle beraber zayıflar ve görevini yapamaz hale gelirler. Genetikte, bağ dokunun zayıflığında rol oynayan bir faktör olabilir. Karın içi basıncı arttıran nedenler olduğunda; öksürme, hapşırma, gülme, koşma, eğilme, zıplama ve hatta cinsellik sırasında istem dışı idrar kaçırma olabilir

Tedavisinde ne yapılabilir?

Pelvik taban egzersizleri (kegel),pelvik taban kaslarını güçlendirmede faydalıdır. Yaşam tarzı değişikliği (beslenme, kilo vermevs) kegel egzersizleri ile beraber ilk olarak önerilebilir. Ameliyat kararı verilen hastaların tecrübeli ellerde ameliyatı yapılmalıdır çünkü bu ameliyatlar; doğru hasta, doğru malzeme, doğru cerrah ve doğru teknik birlikteliğinin şart olduğu özellikli ameliyatlardır.

Ameliyat süreci nasıl yaşanır?

Bir gün hastanede yatış süreci vardır. Ameliyatın 1. haftası ve ardından 1. ayında kontrol yapılır. Dikiş yerleri iyileşinceye kadar yaklaşık 1 ay, cinsellikten uzak durmak önerilir.

“Ameliyat kararı verildi ancak korkuyorum” diyen hastalara önerimiz ne olur?

Pelvik taban egzersizi ve yaşam tarzı değişikliği, ilerleme sürecini yavaşlatabilir ancak tamamen ortadan kaldırmaz. İlerleyen yaşla beraber ilave olacak şeker tansiyon gibi ek dahili hastalıklar ameliyatı çok daha zor hale getirebilir.

Ameliyat dışı tedavisi var mıdır?

Manyetik sandalye, posteriortibial sinir stimülasyonu, vajinaya elektiriksel uyarı, lazer uygulamaları olarak konservatif yaklaşımlar vardır. Ancak ben kendi pratiğimde eğer ki hastanın; ameliyat ihtiyacı varsa yapılacak askı ameliyatı ile objektif ve subjektif iyilik halinin nihai olarak elde edildiğini gözlemlemekteyim.

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza veya başka bir sağlık uzmanına danışınız.

 

İçerik Güncelleme Tarihi: 25.06.2021